Hvad er rituel kunst?

Hvad er rituel kunst?

Når jeg bruger ordet rituel kunst, så mener jeg kreative udtryk der er lavet ud fra en intention om at styrke, transformere, løfte, sprede lys, rense etc.

Rituel kunst bruges ofte i ritualer eller ceremonier. Rituel kunst kan bruges i hjemmet på steder man ønsker at samle sin kraft, ved et alter, et mindested for dem der ikke lever mere eller kan laves i naturen.

Rituel kunst skiller sig ud fra moderne kunst da det ikke kan tages ud af sin kontekst og placeres på et galleri eller museum uden at miste sin kerne, sit væsen.

Rituel kunst kan skabes alene, i samarbejde med andre, i en gruppe, række over landegrænser etc.

Vigtigst af alt er intentionen. Der er altid en intention med det rituelle værk. Der er et ønske om at værket kan hjælpe ved simpelt hen at blive skabt.

Rituel kunst kalder på kærlig opmærksomhed fra dem som lever med det. Det ønsker ikke at hænge eller stå i mørke hjørner eller ligge gemt på loftet. Det ønsker at leve, at blive set og brugt. Hvis det ikke længere bliver værdsat er det tid at finde et nyt hjem til det eller lade det indgå i naturens cyklus igen.

Hvad vil det sige at være rituel kunstner?

At være rituel kunstner indebærer at man kan sætte sig ud over hvad der er smukt, grimt, moderne, fjollet, naivt, simpelt, let, kedeligt etc. Det kræver at man kan være så fri en kanal som muligt, så det der vil fødes igennem en, får plads.

Den rituelle kunstners største udfordring kan være egoets indblanden. Hver gang kunstneren skaber et rituelt værk må hun stå ansigt til ansigt med egoet som ofte ønsker at værket skal anerkendes, være flot, lækkert, sejt eller hvad det nu end higer efter.

At være rituel kunstner indebærer også at man har sin etik på plads og ikke inddrager mennesker eller væsner som ikke ønsker det. Rituel kunst kan bruges til lys- såvel som til mørkearbejde. Derfor er det vigtigt at have god og stærk kontakt til sit hjerte før, under og efter. Det er vigtigt at det bliver gjort med kærlighed for alt.

At være rituel kunstner indebærer at man kan være hudløst ærlig overfor sig selv og indrømme når man er på vej væk fra hjertet og den kærlige intention. Det kræver at man kan elske alle sider af sig selv, lyse som mørke og ikke være bange for at se på alt der må komme frem.

Hvad skal vi med den rituelle kunst?

Rituel kunst kan være med til at gøre en forskel i menneskers liv. Ikke kun for den der skaber den, men også for dem der ønsker at modtage den. Hvis kunstneren har formået at holde sit hjerte rent og kærligt så vil værket rumme denne energi og vil kunne kalde det frem i modtageren og lyse af det, der hvor det hænger.

Rituel kunst hjælpe med at styrke, transformere, løfte, sprede lys, rense et menneskes liv.

Rituel kunst var den kunstform som hulemennesket skabte for mere end 30.000 år siden. Den er moderen til alt anden kunst. Rituel kunst har altid været magisk og haft en meget vigtig betydning for den enkelte og for fællesskabet. Den har hjulpet mennesket gennem svære tider ligesom den har hjulpet med at fejre de store højtider.

Det moderne menneskes hverdag kan synes langt fra den rituelle kunst, men vi ser stadig dens betydning mennesket står over for et af livets store transformationer, fødsel, død, bryllup, konfirmation etc.

Desværre bliver mange højtider og årstidsfester fejret ved at udøve traditioner som er så udvandede at vi slet ikke mærker magien i dem. Det bliver noget vi gør, fordi, det gør vi bare.

Mit ønske, som rituel kunstner, er at få magien tilbage i det moderne menneskes liv. At få skaberkraften tilbage.

MERE OM KREATIVITET

Har du lyst til at læse flere indlæg om hvordan man kan bruge kreativiteten som en dør ind til sjælen, så vil jeg anbefale disse:

HVAD ER SOUL ART

HVAD ER SKABERKRAFT og hvad holder os fra at skabe

SÅDAN FÅR VI SVAR GENNEM KUNSTEN

INTUITIV TEGNING

Kunne du tænke dig at få besked når der er nye blogindlæg fra mig?

Så kan du tilmelde dig mit nyhedsbrev Nectar. Når du skriver dig op til Nectar modtager du desuden tre dejlige gaver til din vilde sjæl, samt adgang til vores online vildkvindefællesskab.

Læs om gaverne her

4 thoughts on “Hvad er rituel kunst?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s